Зрителите избраха полуфиналистите в „Гласът на България“

С грандиозно 3-часово шоу и 16 невероятно силни изпълнения премина първият концерт на живо в пети сезон на „Гласът на България“, който се излъчи в неделя вечер по bTV. 43% от всички зрители пред малкия екран са проследили четвъртфинала на най-гледаното музикално шоу у нас, докато втората по гледаемост телевизия е привлякла едва 13% от аудиторията над 4 години в същия времеви интервал.

Зрителите на „Гласът на България“ бяха тези, които определиха 12-те участници, които ще продължат да се борят за титлата „глас на България“ и наградата от 50 000 лева в следващия концерт на живо, който ще се излъчи на 27 май по bTV. Чрез sms гласуване те дадоха своя вот за талантите в отбора на Поли Генова, Камелия, Иван Лечев и Графа и по тяхно решение всеки треньор се сбогува с по един участник. Анастасия Белявская, Гергана Великова, Симеон Желязков и Симона Захариева събраха най-малко подкрепа и напуснаха шоуто.

Начало на четвъртфинала в петия сезон на шоуто даде битката между участници в  отбора на Графа, която единодушно бе определена като равностойна, но приключи със загуба за Симеон Желязков, който получи най-малко подкрепа от зрителите и напусна сцената завинаги. Така Влади Ампов продължава към полуфинала с Мария Пашалийска, Ягода Тренева и Рафаел Пашамов. Зрителите бяха емоционално докоснати от изявата на Рафаел, който прочувствено изпя за майка си хитът на Георги Христов „Майчице“. Специално, за да го подкрепи на живо, тя пристигна от Русия и бе сред публиката в залата. 

Камелия изненадващо се раздели с гласовитата Гергана Великова, а след изпълнението на талантливата Никол Тодорова поп фолк дивата я посочи като нейния победител в „Гласът на България“. Мнението й бе подкрепено и от зрителският вот, и Никол продължи към следващия концерт в отбора на треньора си в компанията на Оливия Николова и Никола Чочев.

Най-емоционален и изпълнен с неочаквани обрати в неделя вечер бе концертът за Поли Генова. Освен че беше разплакана от изпълнението на Виктория Динкова, тя се раздели с една от фаворитките в отбора си – рускинята Анастасия Белявская. „Тази година за мен ти си „Гласът на България“, беше коментарът, който Поли Генова направи след невероятното изпълнение на Виктория. Талантливата певица буквално разплака треньорката си, която призна, че именно заради таланти като нея, участието й като треньор в „Гласът на България“ се превръща в незабравимо преживяване. За Виктория обаче битката не е завършила, тъй като на полуфиналите следващата неделя тя ще трябва да пребори конкуренцията в лицето на съотборниците си Александър Савов и Анна Азатян. 

Краят на четвъртфинала беше даден от отбора на Иван Лечев, а честта да закрие първите живи концерти се падна на рок таланта Никола Здравков. Той изпълни песента „Не така“ на ФСБ, което накара треньора му да се качи при него на сцената, да го прегърне и дори да признае, че Никола може да сложи в задния си джоб всеки световен рокаджия. На полуфиналите той ще се бори за титлата „глас на България“ с трио „Тринити“ и Ния Петрова, за която Лечев призна, че с удоволствие би свирил на една сцена с нея. След сериозна битка в отбора на ветерана в журито от надпреварата отпадна най-младата участничка в шоуто – 16-годишната Симона Захариева, която се сбогува, но получи уверението на Графа, че я очаква блестяща музикална кариера.

Началото на концертите на живо в пети сезон на „Гласът на България“ беше дадено с общо изпълнение на 16-те четвърфиналисти, които заедно изпяха класиката „You Аre the Voice“ в модерен аранжимент на музикалния директор на шоуто Борислав Бояджиев – Борче.

След първия зрителски вот, на полуфиналния концерт на живо, който ще се излъчи следващата неделя, 27 май, от 20 ч., на сцената на „Гласът на България“ ще стане още по-напрегнато, защото само четирима ще имат шанса да продължат към големия финал. Зрителите ще бъдат тези, които ще определят кои са най-достойните сред Мария Пашалийска, Ягода Тренева, Рафаел Пашамов, Никол Тодорова, Оливия Николова, Никола Чочев, Виктория Динкова, Александър Савов, Анна Азатян, Никола Здравков, Ния Петрова или Трио „Тринити“