Зрителите избират на финалите на „Гласът на България 5“ по bTV

16-те изпълнители, които показаха най-добър глас и присъствие на сцената, и успяха да се класират за четвъртфинала в пети сезон на „Гласът на България“, ще пеят на първия си голям концерт, който bTV ще предава на живо в неделя, 20 май, от 20 часа.

Сред изключително силната конкуренция този сезон Графа, Поли Генова, Камелия и Иван Лечев класираха най-добрите четирима в своя отбор, с които да се представят на четвъртфиналите в шоуто. Отсега нататък зрителите ще бъдат тези, които ще решават кой от талантите ще премине напред й кой ще отпадне от най-голямото музикално риалити завинаги. В неделя финалистите за първи път ще се борят не да впечатлят своите треньори, а да спечелят доверието на феновете пред малкия екран.

Най-оспорваната надпревара кой ще грабне титлата „глас на България“ и наградата от 50 000 лева започва с четвъртфиналите в неделя, 20 май и ще продължи с концертите на живо на 27 май и големия финал на 3 юни. И трите концерти ще се излъчват на живо, ще бъдат по-дълги от обичайните епизоди и ще предложат на зрителите много музикални изненади, блясък и емоции.

В неделя 16-те финалисти  ще се състезават за зрителския вот индивидуално в рамките на отбора, в който са попаднали. Тримата, спечелили най-много гласове от всеки тим, ще се класират напред  към полуфиналите на 27 май, а получилият най-малко доверие от зрителите ще отпадне от състезанието. Ще се гласува единствено чрез SMS на кратък номер 16700. Всеки, който иска да подкрепи фаворита си, може да изпрати до 25 кратки съобщения, като изпише името му на латиница. Полуфиналният жив концерт ще бъде и най-сериозното изпитание за тазгодишните таланти от „Гласът на България“, в който ще отпаднат 8 певци и само най-добрите четирима ще излязат да се борят на голямата сцена на 3 юни.

Графа, Поли Генова, Камелия и Иван Лечев направиха всичко възможно, за да са сигурни, че изпълните са получили най-добрите съвети и репетиции, които да им помогнат да се справят с вокалните и емоционални предизвикателства на големите концерти.

Като част от подготовката си за финалните концерти всеки един от треньорите срещна отбора си със световна музикална звезда за специален мастър клас. Графа направи изненада на Ягода Тренева, Мария Пашалийска, Симеон Желязков и Рафаел Пашамов, и ги срещна с гранд дамата на френската музика Силви Вартан, която се опита да им предаде част от дългогодишния си опит на сцена. Друга световна изпълнителка на френски език – Лара Фабиан, омая отбор Поли – Анастасия Белявская, Анна Азатян, Александър Савов и Виктория Динкова - и ги посъветва по-често да се вслушват в инстинктите си. Емоционално премина и мастър класът за отбор Камелия. Оливия Николова, Гергана Великова, Никол Тодорова и Никола Чочев научиха любопитни трикове как да се справят с гафове на сцената от самата Елена Папаризу. Ветеранът в журито Иван Лечев  успя да срещне своите таланти със световната сензация Postmodern Jukebox. Трио „Тринити“, Ния Петрова, Никола Здравков и Симона Захариева получиха един от най-ценните съвети за музикалния шоубизнес – всеки един от финалистите да използва възможността да бъде на сцената на  „Гласът на България“, за да разбере механиката как се прави телевизионна супер продукция – опит, който един ден ще им потрябва.

Какъв ще бъде стайлингът на треньори и участници, как ще изглежда сцената и какви музикални изненадите е подготвил екипът на предаването, зрителите на bTV ще проследят на живо тази неделя, 20 май от 20.00 ч.