Световноизвестната цигуларка Дорина Маркоф ще бъде специален гост на концертите на Любо Киров на 4 и 5 нормври в НДК

Световноизвестната цигуларка Дорина Маркоф ще бъде специален гост на концертите в зала 1 на НДК на обичания треньор в „Гласът на България“ - Любо Киров. Събитията на 4 и 5 ноември бяха разпродадени предварително и близо 8000 души ще могат да гледат за първи път на живо изпълненията на двамата музиканти.
Дорина Маркоф е творец, който дълбоко вярва в това, че музиката е универсална и не е затворена в отделни жанрови граници. Това я събира и на сцената с Любо Киров, за да изпълнят заедно „Всички пътища водят към теб“. Аранжиментът на песента ще бъде специално създаден за цигулка и пиано.

Цигулката на Дорина звучи в песента на Адел „Skyfall“, която печели „Оскар“, „Златен глобус“ и БРИТ. Свири още в албумите и концертите на някои от най-известните световни поп музиканти като Пол Макартни, Стинг, Куинси Джоунс, Грегори Портър, Ози Озбърн, Stereophonics, Гари Барлоу. Тя е единствената българка, поканена за водещ цигулар в двата оркестъра на Операта в Сидни.

Дорина Маркоф е музикален космополит. Била е концертмайстор на Софийската опера и балет, свирила е в Лондонската филхармония и оркестъра на Би Би Си, за да стигне до групата студийни музиканти в „Аби Роуд“, която събира най-изявените класически музиканти във Великобритания. Оттам за нея се отварят вратите за една мечта – да бъде част от киното. Записала е над 300 филма, сред които холивудските хитове - Skyfall, The Black Panther, The Avengers, The Hunger Games, Star Wars, The Beauty and the Beast, Lord of the Rings, Aladdin, Interstellar, между многото други.

Тя продължава да се изявява и като класически цигулар и свири камерна музика в различни формации с някой от най-изявените класически музиканти.

Именно постоянното търсене на предизвикателствата в музиката ще събере Дори Маркоф и Любо Киров за първи път. А публиката в зала 1 на НДК ще бъде първата, която ще чуе общите им изпълнения.