Q&A: Тюркян Исмаил

Тюркян Исмаил

Тюркян е на 24 години от Шумен. Тя завъртя столовете на всички треньори с изпълнението си на What’s Up на кастингите "на тъмно". Тюркян си осигури място на голямата сцена на концертите на живо след оспорвана и много впечатляваща битка със Зорница Славова в песента "It’s a Man’s World".

 

Как така стана певица? 

Винаги съм искала да стана певица! Носи ми се „слава“ от роднини и приятели, че още от малка, като са ни идвали на гости, съм им изнасяла концерти и е било ясно, че ще стана певица! Но ми беше много трудно да убедя баща си, че това е моята „сериозна“ професия и че чрез музика ще си изкарвам парите. Но все пак успях!

С коя любима твоя звезда от детството ти би желала да пееш на една сцена днес? 

От дете обичам и ценя българската музика и ще се радвам, ако пея с някой от треньорите в „Гласът на България“. Харесвам и уважавам много и четиримата!

Кое беше първото нещо, което ти оказа истинско влияние в музиката?

Когато бях на 14, на първия конкурс за млади певци в Бургас - „Сезони“, на който се явих и спечелих 1-ва награда и наградата на публиката! Това беше голямо признание за мен  и ме накара да вярвам, че наистина имам талант! А и моят вокален педагог – Марияна Ставрева, която ме научи на най-важните неща в пеенето и на сцената!

Кои съвременни музиканти харесваш и защо?

Харесвам много Anastacia, James Morrison, Joss Stone, Lana Del Ray, Jessie J, Beyonce, заради хубавата музика, която правят и стила им, а от нашите изпълнители – Миро, Графа, Орлин Павлов, Прея, Рут и други.

С кого би желала да си партнираш по даден музикален проект?  

Отворена съм за много неща, имам много идеи, искам да пея и създавам хубава музика! Но не бих пяла с Криско, например, само за да съм „модерна“.

Какво е най-силното ти вдъхновение днес? 

Хората, публиката! Искам да ги радвам, да достигна с музиката си до тях!

Можеш ли да си спомниш за най-откаченото преживяване, което си имала като певица? - Когато бях абитуриентка на изпращането ни в училище пях на празника сутринта и след това трябваше веднага да шофирам до Кубрат, за да пея на конкурс и вече закъснявах… Паркирах колата, тичах до залата и задъхана трябваше веднага да се кача на сцената да пея! Голям адреналин! Другото преживяване, което никога няма да забравя, е свързано отново с конкурс. Беше рожденият ми ден  и Васил Найденов, който беше председател на журито, ми изпя „Happy Birthday“ на сцената! Беше уникално!!!

В какъв тип жанрове на музиката се чувстваш комфортно?

В поп, рок, естрада.

Бъдещите  ти проекти?  

Едно от нещата, които много искам да направя, е парче в стил „electro swing“. В Европа този стил е много актуален, иска ми се да навлезе и в България.

Мечтаният ти проект?

Мечтая някой ден да имам турне из цял свят!

Как мислиш, че музиката ще изглежда през 2050 г.?

Или ще стане много електронна, почти няма да има музика, или ще има завръщане към старото.

Какво могат да очакват феновете ти от предстоящия ти концерт в неделя?

Ще ме видят в много различна светлина, в каквато дори и аз не съм се виждала досега! Ще има много изненади!

Била ли си някога обезкуражена до степен, че да се откажеш от музиката?

Много често ми е било трудно, особено през първата ми година в София, когато бях студентка първи курс. Много често се чувствах самотна и исках да си се прибера вкъщи, в Шумен, при хората, които ме обичат, тръгвах да си събирам багажа, но се отказвах… Мечтите ми и любовта ми към музиката  са по-силни от слабостите ми!

Около какво ново си въодушевен напоследък?

„Гласът на България”!

Какво е първото нещо, което ще направиш, след като отговориш на въпросите ми?

Ще репетирам за концерта в неделя.

Последни думи?

Нека всички се опитаме да бъдем по-добри и…. Не забравяйте да гледате концерта в неделя и ако ви хареса моето изпълнение – да гласувате за мен!