Q&A: Петър Рангелов

27-годишният Петър е един от ветераните в третия сезон на "Гласът на България". Изпълнителят участва в шоуто и във втория сезон, когато също успя да достигне концертите "на живо". Този сезон Петър си осигури място в шоуто с изпълнение на песента Por Una Cabeza. Във втория етап от шоуто Петър се изправи срещу Кирил Кирилов на ринга на вокалните двубои и успя да го пребори в песента Amor.

Как така стана певец?

Когато бях на 14 години, пеех в класическия хор на 30 СОУ "Братя Миладинови" при г-жа Симова. Тя може би е първият човек, който се заслуша по-внимателно в гласа ми и забеляза, че имам някакви гласови данни. Това се случи, след като ме накара да изпея солото в една от хоровите песни. След обяснение колко съм добър и какъв необработен диамант съм ме изпратиха в музикалното училище в гр. Котел. Без никакви познания по солфеж и хармония, преподавателите ми казаха, че ми трябва минимум 1 година подготовка. Това срази моята психика. Дни след това до моята майка стига информация, че има страхотна преподавателка по народно пеене в гр. Велико Търново. Най-всеотдайната и добра преподавателка по народно пеене Магда Личева се оказа жената, която ме направи това, което съм в момента .
 
С коя любима твоя звезда от детството ти би желал да пееш на една сцена днес?

Джон Бон Джоуви и да изпеем заедно „Blaze of glory”.  

Кое беше първото нещо, което ти оказа истинско влияние в музиката?

Първото нещо, което ми оказа такова влияние и което ме накара да запея, е албумът с народни песни на покойната певица Румяна.   

Кои съвременни музиканти харесваш и защо?

В  момента съм се запалил по една група, която се казва NEW YORK GYPSY STARS. Харесвам ги, защото съчетават няколко стила и правят различна музика от всички останали. Свирят етно джаз с елементи от българската народна музика и балкански ритми, и маками (балканска орнаментика).

С кого би желал да си партнираш по даден музикален проект?

Разбира се, бих желал да си партнирам със Слави Трифонов и Ку-Ку бенд. Причината е, че вече знам как работят и колко са всеотдайни. Винаги са отворени за нови идеи и са готови за нови предизвикателства, което ми харесва.

Какво е най-силното ти вдъхновение днес?

Винаги вдъхновението ми идва първо от моето семейство. След това черпя идеи от преживяванията, които съм имал и от историите на мои приятели и близки.

Можеш ли да си спомниш за най-откаченото преживяване, което си имал като певец?

Едно от най-откачените преживявания, които съм имал някога, се случи на едно мое участие с групата ми, когато бях на 17 години. Един обикновен човек, гост на тържеството, извади пистолет и стреля безразборно по домакините и гостите. Беше пълен ад! Това преживяване ме накара да отказвам участия в продължение на 1 година. Работех какво ли не само, за да не пея.

В какъв тип жанрове на музиката се чувстваш комфортно?

В почти всички, но любовта ми към българската народна музика е безгранична.

Бъдещите ти проекти?

Засега мисля само за финансите. След това с тяхна помощ ще осъществя много мои проекти и се надявам един ден да пея на сцена, като тази на моя идол Стиви Уондър. Това е моят главен музикален проект!

Мечтаният проект?

На мой концерт в София да пея със Стиви Уондър, Стинг и Джон Бон Джови.  

Как мислиш, че музиката ще изглежда през 2050 г.?

По принцип съм традиционалист и обичам народното пеене, което е издържало теста на времето. За това си мисля, че всички музикални жанрове ще са много по-различна от сега с изключение на народната музика, която ще си остане същата.  

Какво могат да очакват феновете ти от предстоящия ти концерт в неделя?

В неделя ме очаква голямо предизвикателство и феновете ще ме видят в светлина, различна от досегашната. Макар и затруднен, съм смел, както винаги. Всеки път давам всичко от сърцето си и този път няма да изневеря на себе си.

Бил ли си някога обезкуражен до степен, че да се откажеш от музиката?

Да. Случи се, след като се върнах от гр. Котел от музикалното училище заради думите на преподавателите. По-късно обаче разбрах, че са прави. Музиката не е само изпълнение. Тя е резултат от много подготовка и обучение.

Около какво ново си въодушевен напоследък?

Напоследък ме въодушевяват все по-талантливите деца, които гледам в клиповете в YouTube. Искрено се радвам на това колко музикална и смела е на сцената Крисия, която ни представи на Детската Евровизия. За мен тя е в пъти по-добра от повечето изпълнители, които познавам .

Какво е първото нещо, което ще направиш, след като отговориш на въпросите ми?

Ще отида на работа :)

Последни думи?

Когато се замислих върху тези въпроси, си спомних много неща, случки и хора, които бях позабравил. И, разбира се, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА МЕН В НЕДЕЛЯ! :)