Победителят в „Гласът на България” Ивайло Донков заминава за Музикалния колеж Бъркли

Година след като взе титлата „Гласът на България” Ивайло Донков ще използва специалната награда, предоставена от bTV – петседмично обучение в Музикалният колеж Бъркли. Талантливият варненец отложи пътуването до САЩ поради планирани медицински интервенции, но само след броени дни ще се срещне със световни музиканти, които ще го обучават в най-голямата и изчерпателна лятна програма - “Berklee's Five-Week Summer Performance Program”. bTV осигурява цялостен пакет за обучение в прогрaмата, с включени пътни разноски и настаняване за Ивайло и негов придружител.

Известен в цял свят като “Five weeks”, курсът набляга главно на съвършеното овладяване на пеенето и получаването на сериозна подготовка в избрания от артиста стил в съвременната музика – джаз, поп/рок, фънк/фюжън или поп/R&B. Обучението е комбинация от индивидуални и групови класове, съдържащи лекционни курсове, уъркшопи и репетиции. Ивайло Донков ще участва в ансамбли заедно със студенти от САЩ и над 70 страни от цял свят, ще развива уменията си за импровизация, ще участва в демонстрациите на известни музикант – преподаватели и гости на университета.

Специалната награда, предоставена от bTV, ще даде възможност на Ивайло не само да надгради квалификацията си от Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров”  в най-престижната институция за съвременна музика, но и да изживее мечтата на всеки изпълнител като се докосне до най-добрите имена в световния шоубизнес.

Сред възпитаниците на Музикалния колеж Бъркли са световноизвестни имена като Куинси Джоунс, Ал Ди Меола, Стив Вай (Dream Theater, Whitesnake), Даяна Крол и нашумелия южнокорейски рапър PSY ("Gangnam Style"). През 1994 г. Стинг е удостоен от Музикалния колеж Бъркли с докторска степен по музика, а списъкът с известни и доказани музиканти, учили в колежа продължава с носителката на Оскар Мелиса Етеридж, барабаниста на Aerosmith Джоуи Креймър, китариста на Aerosmith Брад Уитфорд, барабаниста на Foreigner и Whitesnake Браян Тичи, американският джаз музикант Гари Бъртън и много други. 99 от възпитаниците на Бъркли са носители на общо 229 награди Грами, а 24 от тях са получили 71 Latin Grammy Awards.

Сред най-значимите имена в индустрията, които водят курсове в пет седмичната програма са американското джаз трио The Bad Plus, култовият барабанист на Maze Джон Блекуел,  петкратният носител на Грами, композитор и музикант Теранс Бланчард, алтернативният рок музикант Били Браг, четирикратният носител на Грами, продуцент, текстописец и музикант Лари Карлтън, носителката на Грами, джаз барабанистка, композитор и продуцент Тери Карингтън, най-записваният басист в историята на джаза Рон Картър, виртуозният джаз китарист Лари Кориел, носителката на Грами, R&B и джаз певица Лала Хатауей, китаристът и вокал на рок бандата My Morning Jacket Джим Джеймс,  легендарният барабанист Луис Наш, световноизвестният джаз барабанист Уил Кенеди, хипнотичната вокалистка и китаристка Пати Ларкин и мн. др.