Оливия Николова: На финала ще пея с приятеля си

Оливия Николова е един от четиримата финалисти в петия сезон на "Гласът на България" и малцина биха повярвали, че преди 7 години, в първото издание на шоуто, нито един от столовете не се обръща на нейното изпълнение. Вече с опит зад гърба си, на Кастингите на тъмно тази година и четиримата треньори пожелават Оливия. Тя избира да отиде в отбора на Графа, но на вокалните двубои Камелия успява да я открадне в отбора си. Оливия живее и твори в Лондон, след като завършва музикалното си образование в британската столица. Потенциалът да спечели финала на музикалното шоу, като реванш за неуспеха в миналото, е огромен. Даваме думата на Оливия Николова.

Здравей, Оливия! Откога започна да се занимаваш с музика? 

Може би бях на четири години, когато за първи път започнах да свиря на пиано, тъй като майка ми е свирила преди това. Бях решила да стана пианистка, преди да започна да се занимавам с пеене. Впоследствие осъзнах, че не е точно това, което искам да правя, а по-скоро да свиря само за удоволствие. По това време слушах много Уитни Хюстън, Дестинис Чайлд, Марая Кери и Селин Дион, тъй като тогава бяха много известни, и си представях как един ден ще бъда като тях. Започнах да уча песните им, без изобщо да знам английски. Всъщност така се влюбих в музиката и реших, че ще стана певица. За да станеш добър певец е необходима много практика и опит, за да имаш самочувствието и да бъдеш добър изпълнител. Затова влязох в националното музикално училище "Любомир Пипков" с нагласата да науча повече за себе си и гласа си, и да открия стила, който харесвам като пеене. Така започнах да се занимавам сериозно с пеене. След като завърших 12 клас, реших че искам да замина за Англия, тъй като винаги съм била човек, който е искал много от живота и съм мечтала за големи сцени и да работя с големи имена, постигнали много в живота. Там завърших бакалавърска степен в академия за съвременна музика, там се запознах и с приятеля ми, който продуцира музика и свири на китара. И до момента двамата заедно ходим по участия, заедно пишем и творим музика.

Защо реши да се върнеш отново от Лондон, за да спечелиш "Гласът на България"?

Изобщо не се явих в предаването с идеята за победа, тъй като преди седем години участвах в първия сезон на "Гласът на България". Тогава бях на 17 години и се явих с песента "I Surrender" на Селин Дион. Бях сигурна, че ще продължа в шоуто, но никой от тогавашните треньори не се е обърна на кастинга на тъмно. Беше много труден момент за мен и ми отне много време, за да се възстановя; да повярвам отново в себе си, че това, което правя, има смисъл и че ако го обичам, трябва да работя още повече върху себе си. Осъзнах, че това не означава нищо за мен самата, че не съм достатъчно добра, не трябва да правя музика и прочее. Беше ми трудно да се явя тази година - да се събера и да се преборя с този страх и с това, което се беше случило преди. Това беше основната цел на явяването ми - да преборя себе си, защото смятах, че това ми е останало като травма и исках да продължа живота си без нея, защото ще ми помогне да се развия повече като човек и да надрасна себе си. Това беше основната цел, заради която се явих в предаването. А това, че сега съм на финал, е направо нереално.

Как избра песента за кастинга този сезон?

Явих се с песента "Недей" на Дара, защото исках да изпея нещо на български, тъй като във Великобритания не ми се отдава възможността да го правя често, тъй като участията ни са на английски. Исках да бъде нещо, което съм взела и съм направила по свой начин. Харесвам оригинала на парчето, но исках за да покажа мой прочит на песента.

Това очевидно работи при теб, тъй като нежната версия на "Бягство" ти спечели място на финала. Защо реши да заложиш на тази песен на "Авеню", която е емблематична за българските емигранти по света?

Това беше сред основните причини, поради която я избрах. Самата песен е толкова емоционална и красива, че исках да направя моя интерпретация, защото много я харесвам.

Вече си на финала. Ако се обърнеш назад към участието ти в шоуто, кои са най-запомнящите се моменти от пътя ти дотук?

Най-емоционалният момент за мен беше първият кастинг на тъмно, защото нямах предварителна нагласа какво ще стане, и когато четирите стола се обърнаха, беше точно като в сън. Не съм си представяла, че може да се случи и когато трябваше да избирам при кой от треньорите да отида, нямах никаква идея. Бях толкова щастлива, че не мога да го опиша с думи. Не бях планирала нищо, просто исках да отида да изпея песента, да се изкефя максимално и да става каквото ще става. И то стана. След като четиримата треньори се обърнаха, нямах план при кого да отида, но мислех, че тъй като пиша музика, освен че пея, мога да спечеля най-много опит като отида при Графа и да се уча от него. Но след като на двубоите Графа избра Симо, Камелия беше треньорът, у когото усетих най-силно желание да работим заедно. Нямах специална причина да отида при нея, но просто я почувствах емоционално; стори ми се  много искрена. Точно затова я избрах, за което съм страшно щастлива. С нея извървяхме дълъг път и доста си приличаме - толкова емоционални, експресивни, позитивни и щастливи - много добре си паснахме.

Какво научи най-много от нея и цялостното ти участие в шоуто?

Едно от основните неща, които "Гласът на България" ми даде като опит, беше това професионално ежедневие, което имаш там - от 8 сутринта до 8 вечерта, репетиции, интервюта, снимки, работа с големи изпълнители и музиканти и какво ли не. Това няма къде другаде да го получиш като опит, преди да си навлязъл в самата индустрия. Цялото ми участие беше невероятен опит, за което съм благодарна, че имах възможност да преживея и да съм на финал. 

Очакваше ли да стигнеш до финал? Какво да очакваме от изпълнението ти и как ще се промени за теб животът независимо дали ще спечелиш финала или не?

Не съм го очаквала, но се надявах, защото работих усърдно и винаги съм давал максимума от себе си. На финала можете да очаквате от мен още повече емоции и едно истинско шоу, защото освен че е състезание за пеене, това е сцена, на която ти показваш какъв искаш да си като артист, какво публиката може да очаква от теб след предаването и какво показваш като стил и вкус. Има една изненада, която съм подготвила - една от песните, които ще изпълня, ще бъде заедно с моя приятел, който идва специално от Англия, за да свири на китара. С Камелия ще пеем едно много емблематично парче за поп-фолка, което не е в мой стил, но беше истинско предизвикателство да го направим по начин, който работи и за двете и ще се хареса на аудиторията. 

Какво искаш да кажеш на хората, за да ги мотивираш да те подкрепят на финала?

Искам да кажа на всички, че целта на музикантите е да вдъхновяват хората и да ги караме да правят нещата, които обичат, без да се страхуват и да вярват, че нещата, за които мечтаят, могат да се сбъднат - просто става с много работа, труд и постоянство. Ще бъда много щастлива, ако хората гласуват за мен, защото вече съм на финал, за който не съм и мечтала, и ако го спечеля, ще бъда най-щастливия човек на света.