Националният студентски дом отличи bTV Media Group и "Гласът на България" за принос в кампанията за възстановяване на опожарените сцени на дома

На 16 декември бяха връчени 13-ите годишни награди „Студент на годината“. Призът получи Иван Маринов – магистър в "Технически университет - София". Церемонията се състоя във възстановения „Национален студентски дом“, който бе опожарен през 201г. и възстановен благодарение на много студенти, доброволци и bTV Media Group.

bTV Media Group дари приходите си от есемес гласуването по време на живите концерти на финала на 6 сезон на „Гласът на България“ в подкрепа на кампанията за възстановяването на опожарените сцени на „Националния студентски дом”. Историята на дома разказа водещият и репортер Денислав Борисов в своята поредица, излъчена в bTV Новините и bTV Репортерите. В рамките на инициативата в полза на една от най-знаковите сгради за младите хора в България са заснети и специални видеоклипове със съдействието на радио N-JOY. Инициативата е част от мисията на bTV Media Group да подкрепя социално отговорни проекти, свързани с талантливи млади хора, както и със съхраняването на културното ни наследство.

На церемонията присъства и водещият на bTV Новините Денислав Борисов, кой е автор на редица репортажи и филми, посветени на изоставените сгради – паметници на културата. Той връчи наградата в категория „Социални науки“ и прие от името на bTV Media Group специална „Грамота за изключителен принос при провеждане на кампанията за възстановяване на зарите на Национален студентски дом“.

„Сега, година и половина по-късно – виждаме една съвсем променена зала. Благодарение на усилията на много доброволци, които бяха гледали репортажите тогава, благодарение на всички студенти, които поискаха това място да се обнови, да се ремонтира, благодарение на усилията на bTV“, каза Денислав Борисов.

*История на „Националния студентски дом”:

От 1933 г. домът функционира като споделено пространство за академично творчество – изкуства, музика, театър. Мястото е с богата история. Земята е дарена на студентите от цар Борис III, сградата е паметник на културата. Има и огромно символно значение. В него са се раждали и са творили редица известни личности – Никола Гюзелев, Борис Христов, ФСБ правят първия си концерт в нея, имали са собствен академичен хор.

17 години изпепелените сцени тънат в забрава и стоят неизползваеми. Тогава Националното представителство на студентските съвети и състави към Дома, подемат инициатива по възстановяването не само на сградата, но и на богатата културна програма и дейност на Студентския дом. Много доброволци, различни организации, общественици и медии, сред които и bTV, застават в подкрепа на инициативата днес студентският дом да е разчистен и на полуразрушените му сцени вече да кипи културен живот. Остава обаче въпросът за финансовото обезпечаване на възстановяването на сградата отвътре.