Мартен: Мисля, че ще бъде жесток сезон!

Снимка: Евгений Милов

Новият сезон в "Гласът на България” вече започна, така че нямаме търпение да ви срещнем с водещия му – Мартен Роберто!

Здравей, Мартен! Какво ново около теб в последно време?

Много музика, партита, концерти и стартирането на нашия лейбъл MUSIC CLINIC RECORDS.

Остават броени дни до началото на новия сезон на "Гласът на България". Какви са очакванията ти от него?

Мисля, че ще бъде жесток сезон. Има много интересни участници и някои много сериозни вокални находки. Комуникацията с треньорите е много забавна и съм сигурен, че и това ще се види. 

Снимка: Евгений Милов

Ти беше част от предаването и миналата година, но само по време на живите предавания, докато тази си част от самото начало на шоуто. Би ли могъл да направиш паралел между участниците сега и преди година? Какви са най-интересните неща, които може да очакваме в епизодите с блайндовете?

Има лична драма разбира се, защото всички са дошли, за да останат и понякога не ти достига, ама наистина много малко за да продължиш напред. Това, че треньорите не виждат участника е супер интересно, както за мен, така и за зрителите. Реакциите и коментарите са само базирани на това, което чуват. Понякога, разбира се, има и много големи изненади когато се обърнат.

Имаш ли вече своите фаворити, които искаш да видиш на финала?

Прекарваме много време заедно и искам да подкрепя всичките, защото хич не им е лесно. Имам разбира се и някои прогнози.

Кои са любимите ти музиканти в момента, които би желал да чуеш в изпълнение на участниците от "Гласът"?

Много са. От по-поп неща, до малко по-алтернативни, или парчета които знаем наизуст, но в нови аранжименти. Има невероятни изпълнения от последните сезони на The Voice в Щатите и Англия.

Един личен въпрос. Миналата година се ожени, тази да очакваме ли появата на малък Мартен?

Всичко с времето си.

Един музикален въпрос. Кога ще започнеш да пускаш музика не от 90-те?

Винаги пускам музика от 90-те. За мен това е най-великото десетилетие за музиката. От golden age-a на хип-хопа, до грънджа, с бой бандите и нечовешкото развитие на електронната музика.

Разкажи ми за най-новия си музикален проект – разбрах, че можем да очакваме ново парче от теб през март?

Един от най-сериозните deep house лейбъли EXPLOITED ще издаде първият ми трак заедно с Павел Петров и убийствената Mey. Парчето се казва "What You Do” и е в актуалната в момента nu disco стилистика. Освен това нови музикални проекти при нас се раждат почти всеки ден в студиото на MUSIC CLINIC RECORDS. В лейбъла са хора като Белослава, Tri-O-five, Southwick, Mr. Moon, Sound Solutions и други. Всеки ден сме в студиото и може да очаквате продукция на много високо ниво през тази година.

Кога се запали по музиката и кога застана зад грамофоните за първи път?

Някъде на 13-14 години започнах да се интересувам много от класации, албуми, кой от къде идва, с кой свири, защо свири и т.н. Започнах да събирам тогава касетки. След това дискове и четири дни след като се уволних от казармата (тогава бях на 19) застанах за първи на пулта. Много бързо се научих на техническата част на пускането и остана само да събирам музика. Развивах се с дни тогава.

Снимка: Евгений Милов

Откакто влезе като водещ в "Гласът" си в стихията на славата си. Променя ли те това?

Значително по-вдъхновен съм да правя нова музика и да се развивам.

Използваш ли социалните мрежи, за да контактуваш с феновете си? За какво най-често разговаряте, когато си онлайн?

Имам DJ профил във Facebook като DJ MARTEN. Съвсем скоро ще се появи и новият ми сайт, който ще бъде забавно място, където както ще можеш да видиш кои са следващите партита и участия, ще може да се свалят мои сетове и парчета и също така ревюта на музикална и лайфстайл тематика.

Как се забавляваш и кои са твоите парти стимуланти?

Забавлявам се с музиката си. С приятелите, които идват на моите партита, с всички хора които танцуват и обменят позитив в нощния живот. Също така с червено вино или MACALLAN. 

С коя музикална звезда би искал да запишеш дует и защо?

Дует ще е сложно, защото аз не пея, но бих работил с много хора. Имам възможноста да съм свирил на една сцена с някои от най-любимите ми съвремени музиканти като Kraak & Smaak, Crazy P, Ben Westbeech, Snoop Dogg, DJ Muggs, DJ Mix Master Mike, Estelle и много други. С някои от тях поддържаме връзка и обсъждаме евентуални съвместни проекти, но като му дойде времето ще си кажа.

Кой е най-откаченият спомен, който имаш от работата си?

Адски много са! Ще обобщя с цитат на Elizabeth Taylor, от който хората много се възползват "When the sun comes up, I have morals again”.

Какво правиш обикновено, когато не си водещ и не миксираш?

Почивам, спортувам много, разхождаме се с кучето ми. Чета. Слушам много музика.С жена ми много обичаме да бягаме дори и зимата до морето.

Следиш ли състоянието на родната музикална сцена и къде човек може да те забележи да избухваш с бира в ръка?

Следя, за да съм в час винаги какво се случва, защото все пак съм част от музикалната сецна. С бира не, но с чаша червено вино правя партита в Sofia Live Club, Ginger, Blender, а лятото в Кубо (Варна) с мохито !

В Щатите вече започнаха да легализират марихуаната, но у нас още няма такива изгледи. Ти в какви отношения си със зелената фея?

Аз съм ЗА декриминализацията на марихуаната.

Следиш ли блогове и сайтове за музика и кои са те?

Следя разбира се, защото всичко вече се случва онлайн. Дори музикалната продукция минава през интернет. Хора работят заедно по проекти без да са се виждали само с имейли. Повечето от музиката, която купувам я поръчвам онлайн.

Сваляш ли пиратска музика?

Не! Артистите трябва да се подкрепят, а това става като плащаш за това, което харесваш и искаш да притежаваш.

Попадаш ли често на протежета, аматьори, контешки прически, позьори и фасони на публични места?

Ежедневно съм свидетел на кич и позьори, но това по-скоро ме забавлява.

Притеснява ли те мисълта, че изпускаш да кажеш нещо важно, за което не се сещам да те питам?

Не, защото като се сетя пак ще ти кажа!