Иван Лечев: Имам съвсем реални шансове да си върна короната

Едва ли има българин, който да не знае кой е Иван Лечев. Учил цигулка в класа на баща си проф. Боян Лечев, днес Лечев-младши е сред най-талантливите китаристи. Дългогодишният му музикален път преминава през редица успешни групи като „ФСБ“, „Стари муцуни“, „Фондацията“ и „Обичайните заподозрени“. С последните две през лятото изнесоха концерти, които продължават и през есента. Тази година „Фондацията“ отбелязва 55 години от създаването на „Щурците“ и подготвя голям концерт на 30 ноември в зала 1 на НДК. Тази есен Иван Лечев отново е един от най-желаните ментори в „Гласът на България“ по bTV и това е причината за неговото интервю във Filternews.bg. Вижте част от него:

Г-н Лечев, за шести път сте ментор в „Гласът на България“. Променят ли се през годините кандидатите за шоуто?

Всяка година са различни по своему, но сега има няколко участници, които никога преди в живота си не са пели пред хора. Обикновено идват такива, които малко или много вече са си повярвали, че могат да пеят. А сега имахме човек, който за пръв път излиза на сцена. Преди това е пял в компании, пред приятели и всъщност те са го навили да се яви. А човекът пееше страшно хубаво. Най-смешното беше, че той сякаш сам се изненада от себе си. Като че ли не можеше да повярва колко добре се справя. (смее се)

Поддържате ли контакт с участници от минали сезони?

Поддържам с тези, които имат желание. Опитвам се да помагам с каквото мога. Но както са казали великите Илф и Петров, спасението на давещите се е дело на самите давещи се. Даваме на едни талантливи хора летящ старт, но след това какво ще стане зависи от самите тях. Те имат възможност, запознавайки се с нас, да ни ползват като консултанти във всякакъв вид. Понякога това се случва, друг път – не.

Миналата година Галена ви отне победата. Сега по-мотивиран ли сте за първото място?

Никога не преставам да съм мотивиран. Тя просто имаше едно бижу в лицето на Петя Панева. Мисля си обаче, че това няма да се повтаря и сега имам съвсем реални шансове да си върна короната. Миналият сезон Любо Киров нямаше нито един финалист, а аз имах четири. Така че и той има да наваксва много, а и Дара също. Тази година ще бъде яка борба!

Кастингите на тъмно ли са най-вълнуващата част?

Кастингите на тъмно са много интересни, но при тях не виждаме част от артистизма на изпълнителите, как те стоят на сцена. За мен, обаче, най-сложен е следващият етап, когато започват битките, защото трябва да се лишим от хора, които сме избрали и са повярвали в нас. Това винаги е тежко. Много чувство се влага, необходимо е доста премисляне.

Случвало ли се е да съжалите, че не сте избрали някого?

Още първата година, когато бях в „Гласът на България“, си спомням как не се обърнахме, когато чухме един женски глас. И много съжалявах. Но тогава още не бях толкова решителен, колкото съм сега. Нямах такова самочувствие.

Какво още споделя Иван Лечев за кариерата, за семейството и „Гласът на България“ можете да прочетете тук.