Галена: За мен е чест и удоволствие да бъда част от първите стъпки на бъдещите звезди в „Гласът на България“

Деветият сезон на „Гласът на България“ стартира повече от впечатляващо, а в емблематичните червени столове своето място в търсене на новия „глас на България“ заеха  се едни от най-големите музикални звезди на България – Галена, DARA, Любо Киров и Иван Лечев.

Дни преди началото бляскавата Галена даде специално интервю за „България днес“. За емоциите около старта на обичания музикален формат, за срещата й с талантливите участници и магията на сцената – вижте какво разказва тя: 

- Галена, с какви чувства пристъпвате към новия сезон на "Гласът на България"?

- Едновременно се вълнувам и съм спокойна, т.е. по-спокойна от миналата година. Знам какво да очаквам, чувствам се по-комфортно на треньорския стол, приятно ми е, че отново сме в заедно същия състав Дара, Любо Киров и Иван Лечев, дори нямах търпение да стартираме снимките. Преди началото разговарях с екипа, който провежда предварителните кастинги по градове, увериха ме, че отново има талантливи участници с въздействащи гласове и бях наистина нетърпелива да ги чуя с ушите си. Мога да гарантирам, че зрителите ги очаква един страхотен нов сезон, пълен с много изненади и обрати, и се надявам да открият и подкрепят своите любимци сред тези прекрасни момчета и момичета. За мен самата е истинска чест и удоволствие, че имам възможността да бъда част от първите стъпки на тези бъдещи звезди, да помогна с каквото мога и да ги накарам да повярват в себе си и мечтата си, да заблестят ярко на голямата сцена на "Гласът на България".

- Какво е определящото, за да "обърнете стола си" и да изберете гласът, който Ви впечатлява - емоцията или талантът на пеещия? Има ли случаи, в които съжалявате, че не сте се обърнали? 

- Много са факторите и по-интересното е, че нещото, което ме кара да натисна бутона и да се обърна, е различно всеки път. Факт е, че участниците, които достигат до кастингите на тъмно са безспорно талантливи, пеещи, владеещи гласовете си. Но това, което обръща столове, е умението им да създадат онази магия на сцената, при която в един момент се сливат в едно глас, емоция, песен, изпълнение, присъствие. Аз търся глас, който умее да разказва истории чрез музиката, защото това е белегът на един истински артист. Много хора са талантливи, с развити гласове, умеят да изпяват тоновете перфектно, но това невинаги е най-важно. Необходимо е да можеш да развълнуваш публиката с изпълнението си, да им предадеш емоцията си, да предизвикаш у тях нещо, което дори не са подозирали, че могат да изпитат. И това се усеща безпогрешно по време на кастингите. Ако трябва да бъда честна, тази година бях по-умерена в натискането на бутона заради правилата на предаването, според които броят на участниците в отборите трябва да бъде сведен до 12. По време на финалната селекция миналата година се наложи да се разделя със седем души, а повярвайте ми този момент никак не е приятен нито за мен, нито за тях. Аз съм се обърнала, те са ми гласували доверие, избирайки ме за треньор и в един момент... Затова този път се обръщах само когато бях убедена, че участникът може да стигне до финала.

- Казвате, че сценичната треска не ви напуска, без значение от колко години пеете. Имате ли си ритуали преди излизане пред хората?

- Ритуали не бих казала. Старая се да имам 5 минути след като съм напълно готова, в които да поема въздух, да се концентрирам и да изляза пред публиката. Вярвам, че сценичната треска не напуска истинските артисти, независимо дали сега прохождат, или са големи имена. Тя е доказателство, че именно сцената е твоето призвание. Разбира се с годините се проявява във все по-умерени нива, но това вълнение, което изпитвам преди да се появя пред публиката, произтича от факта, че обожавам музиката, обожавам да бъда на сцена, обожавам контакта с моите почитатели. Не мога да си представя, че някога ще изчезне, това би означавало, че съм се наситила и съм станала равнодушна към нещото, което ми доставя най-голямо удоволствие, невъзможно е просто.

Цялото интервю прочетете тук.