Галена: Децата ми много се вълнуват от участието ми в "Гласът на България" 

Броени дни преди старта на новия сезон на “Гласът на България” – тази неделя от 20:00 часа по bTV, звездната Галена, която е един от треньорите в деветото издание на музикалното шоу у нас, даде специално интервю за 24 часа. За емоциите, мечтите, очакванията, новите участници, гласовете и как семейството й гледа на участието й в „Гласът на Българи“ – четете на страниците на изданието. Тук можете да видите част от интервюто: 

Галена, за пореден път влизате в журито на "Гласът на България". На какво сте готова, тборът Ви да стане пак победител?

Първият сезон на "Гласът на България" беше едно прекрасно изживяване за мен, затова когато ме поканиха отново тази година, дори за миг не се поколебах дали да приема. Отнасям се изключително сериозно към ролята си на треньор и държа да създам това усещане за отбор, за единност в участниците, които са ме избрали. Победата не е на всяка цена, за мен е важно тези млади момичета и момчета, които са безспорно много талантливи, да научат нещо по време на предаването, да представят себе си по възможно най-добрия начин пред зрителите на бТВ и да спечелят симпатиите на бъдещите си почитатели. В този ред на мисли, аз отново ще дам всичко от себе си да ги подкрепя и да ги напътствам, но победата ще бъде факт, само ако те я пожелаят и подохдят с необходимата сериозност към това начинание. По телевизията може да изглежда, че те просто излизат на сцената и изпяват песента си, но зад тези пет минути стоят десетки часове труд и репетиции, уверявам ви, че никак не е лесно.

Разкажете виждате ли се с предишни участници от вашия отбор?
Разбира се, поддържам връзка с повечето в социалните мрежи, някои от тях са идвали на мои участия през годината, винаги ми е безкрайно приятно да ги видя, да ги поканя на сцената, да си попеем. Разказват ми как предаването е променило живота им и как са осъзнали, че няма значение, че не са спечелили формата, защото когато работиш за мечтата си, нещата се случват. Повечето от тях вече имат издадени свои авторски песни, които аз винаги с радост споделям с моята аудитория. Много се гордея и с развитието на кариерата на Петя Панева, тя има доста изяви, работи усилено, дори в момента подготвя самостоятелен концерт и вярвам, че ще се нареди до големите имена в българската фолклорна музика.

Как си обяснявате - защо напоследък има все по-рядко певци, които изпълняват попфолк, както и такива, които пеят на български по време на състезанието?
Това ми е малко болна тема, много коментари достигнаха до мен миналата година относно това, че се пее предимно на английски език. Когато зависи от мен, аз винаги ще подкрепям и промотирам българската музика, без оглед на жанр и стил. Обаче не можем да съдим участниците, които предпочитат да се изявят с песни на английски, всеки има право да слуша и харесва музиката, която му допада и е нормално да избере да се представи с нея. Още повече, че музикален вкус се възпитава и ако не е имало кой да ги запознае с нашите прекрасни песни и изпълнители, няма как да бъдат привлечени от тях. Има го и този момент, че изборът на песен е ключов елемент в представянето на даден участник, тя трябва да бъде такава, че да покаже пълния му гласов потенциал, да бъде позната и да въздейства на публиката, да не е твърде преекспонирана, а след толкова години е все по-трудно да се намират подходящи песни. Колкото до попфолка - противно на всеобщото схващане попфолк не се пее лесно. Малцина са тези, които съвършено владеят гласа си и успяват да изпълняват попфолк по начин, който да докосва сърцето. Но предполагам, че основната причина, поради която участниците странят от нашия жанр, е че макар да е най-масовата и слушана музика, попфолкът е и най-критикуваната. Но се надявам отбор Галена и тази година приятно да изненада зрителите, само това ще кажа.

Двете ви момчета какво мислят за "Гласът на България"? Дават ли ви съвети, с какво се занимават, имат ли скрити или явни таланти?
Стефан и Александър много се вълнуват от участието ми в предаването. Събираме се цялото семейство всяка неделя да гледаме, Алекс винаги изказва мнение относно участниците, моли ме да го взема с мен да натиска бутона. Стефан вече е тийнейджър и е малко по-обран в емоциите си, много е ученолюбив и много послушен. Алекс е на 5 и половина, както той обича да изтъква, и е пълна противоположност на брат си. Обожава внимание, обожава сцената, не пропуска възможност да се изяви, обича аплодисментите, много е артистичен и с доста своенравен характер. Отсега се вижда кой ще тръгне по пътя на тате и кой по този на мама (Смее се). Ние, разбира се, ще ги подкрепим във всяко тяхно начинание и винаги ще се стараем най-вече да ги възпитаваме да бъдат добри хора.