DARA: Старая се надскачам себе си и да правя неочакваното

Дарина Йотова, по-известна като DARA, определено е от изпълнителите, които не се вписват в рамки, обича да провокира и да предизвиква себе си. 23-годишната варненка е енергична, импулсивна, дива, харизматична и със заразяваща усмивка. Добива популярност през 2015 с участието си в музикално риалити предаване. Макар че не го печели, талантът ѝ я изстрелва на върха и в момента може да се похвали с хитови парчета и хиляди фенове. Тази година DARA е в ролята на ментор в "Гласът на България" и признава, че "този сезон има много красиви гласове, страхотни тембри, има много вдъхновяващи истории и чисти души". Научете част от интервюто й за iWoman:

Опиши се с три думи.

Искрена, позитивна, обичаща.

За първа година си треньор в "Гласът на България". Как се чувстваш от другата страна на сцената?

Вълнувам се адски много. Всяка среща с участниците е празник за мен. Но от другата страна, изобщо не е лесно. Мислила съм си, че ако не си на сцената - няма от какво да се притесняваш, но, уви, не е точно така. Отговорността, която нося като треньор в "Гласът на България", никога не е била по-голяма. Затова се старая по време на репетиция да давам възможно най-правилните съвети на участниците и да съм им полезна, така че тяхното изпълнение да бъде на ниво. Искам те да се представят по-блестящо, отколкото сами са очаквали.

Вече имаш пъстър отбор с разнообразни гласове. Сложно ли ти беше да избереш участниците, а след това и да елиминираш някои от тях?

Истината е, че този сезон има много красиви гласове, страхотни тембри, има много вдъхновяващи истории и чисти души. По време на кастингите на тъмно много внимавах кога и на кой глас да се обърна и съм много благодарна на участниците, които ме избраха за свой ментор. С хората от отбора ми се сближихме доста бързо и затова най-тежката част от менторството ми е да изпратя някого вкъщи. А, повярвайте ми, не исках да се разделям с никого.

Ти също започваш професионалния си път от музикално шоу. Кои са най-ценните уроци, които дават тези формати?

Една от най-хубавите страни на тези телевизионни формати е, че те учат на това да бъдеш много гъвкав и за кратък период от време да се научиш да надскачаш себе си. Понякога се налага да пееш песни, които може да не са съвсем по твой вкус, понякога може да не си в най-добрата си форма, понякога си стресиран повече от динамичността на формата, но именно всичко това те подготвя за голямата сцена и за живота извън нея.

Смяташ ли, че следващият "Глас на България" е в твоя отбор?

Да, имам такова усещане и се надявам да се окажа права. Тази година има много талантливи участници във всеки отбор и конкуренцията е наистина голяма. Стискам палци обаче следващият "Глас на България" да е от отбор DARA.

Какъв съвет би дала на участниците?

Всеки от отбора ми заслужава да е в предаването. Талантът на участниците изобщо не е под въпрос, така че съветът, който бих им дала, е да не прекаляват с премисляне на детайли, да не се притесняват да показват какво чувстват на сцената, да бъдат себе си и да се раздават на макс.

Ако погледнеш първите си изпълнения - намираш ли грешки и недостатъци, които сега си подобрила и какви?

Още тогава съм ги намерила, разбира се. Аз съм доста критична, когато става въпрос за музика, но вярвам, че това, което съм направила, е било най-доброто за тогавашния момент. Старая се да не се вторачвам в миналите грешки, а да развивам това, с което разполагам сега и да си представям как би изглеждало в бъдеще. Винаги гледам напред.

Продукцията на песен и видеоклип е комплексна задача, а последният ти хит "Thunder" впечатлява с всички компоненти. Кое ти беше най-трудно при този мащабен проект?

Най-трудно и в същото време най-приятно е да се нареди целият пъзел - музика, текст, аранжимент, визии, сцени, движения и какво ли още не. Когато създаваш песен и видеоклип, имаш хиляди възможности и трябва да си много внимателен в коя посока ще тръгнеш. В изкуството няма правилно или грешно, но със сигурност има визии и сцени, които допълват по-добре вайба на песента. В създаването на "Thunder" участват повече от 20 души. Благодарна съм на целия екип, който работи с мен.

Цялото интервю с DARA четете тук.