DARA: Ще намеря новия „глас на българия“

Дарина Йотова – Дара е родена на 9 септември 1998 г. във Варна. Завършва Национално училище по изкуства „Добри Христов“. Младата изпълнителка е любика на младото поколение, а песента й  Mr.Rover бележи голям още по-голям успех след този на Thunder. През 2021 г. става треньор в осмия сезон на „Гласът на България“ по bTV,  което я прави най-младият треньор в историята на шоуто у нас. В деветия сезон на обичаното музикално шоу тя отново застава рамо до рамо до Галена, Любо Киров и Иван Лечев, за да търсят заедно новия „глас на България“. Вижте част от интервюто й за „България днес":

Започна новият сезон на "Гласът на България"- с какви емоции се впускаш в музикалната надпревара с колегите треньори - Галена, Иван Лечев и Любо Киров?

Първо много се радвам, че отново сядам на червения стол, който освен забава и много незабравими мигове, носи и голяма отговорност. Благодаря за доверието на целия екип на bTV и “Гласът на България”. Нямах търпение за девети сезон и срещата ми с нови талантливи и супер зареждащи хора.

На крачка от началото сме и съм супер развълнувана само при мисълта, какво ни предстои.

За какви гласове ще се бориш "на тъмно"? Има ли значение за теб дали участниците пеят народна музика, поп, рок, фолк или друг жанр?

Ролята ми е да намеря новия „Глас на България“. Не си поставям стилови ограничения и вярвам, че у нас има забележителни певци във всеки един стил.

Търся различни, необикновени тембри. Искам да направя отбор с цветна темброва картина.

Нови награди у нас и в чужбина, нова песен, нова любов и нови пътувания - това ли описва най-кратко и пълно годината досега за теб?

Ах, колко е хубаво някой да обобщи и да ми припомни отново за колко неща съм благодарна.

Тези последни няколко месеца са луда, забавна и мечтана въртележка от хиляди емоции. Всичко се случва толкова бързо, че нямам време дори да го осъзная и дори да му се насладя ... 

Последното ти парче Mr.Rover бележи голям успех след този на Thunder. Кога световната сцена ще стане още по-открита за българската музика и подобни хитове?

Днес е много по-трудно да създадеш хит и да достигнеш до голямата сцена. Всеки ден излизат 60,000 хиляди чисто парчета, а само една много малка част от тях имат възможността да се откроят и да оглавят световните чартове. Тайничко си мечтая и работя по осъществяването и на най-смелите ми мечти. Вярвам, че съвсем скоро ще се случат.

Отдаде се на пътешествия в седем държави през последните 8 месеца. Разкажи ни за тези паметни преживявания и приключения.

Имах нужда. Винаги когато излизам навън се срещам и запознавам с различни гледни точки и култури.

Зареждам се от природата, от храната, и от това колко хората не се вълнуват от това кой какво ще каже за облекото, ориентацията и поведението им. След всяко пътешествие се завръщам променена, отворена и заредена за нови прикючения. 

Какво да очакват феновете ти в близко време? Върху какво работиш сега?

Използвам всеки удобен момент, за да вляза в студиото и да творя с готини музиканти. Очакват ме много проекти, изяви и срещи с любимата публика. 

Цялото интервю вижте тук