Мария Илиева: Вярвам, че успехът се дължи на много труд, посвещение и постоянство

Очарователната Мария Илиева започна турнето си наречено „Любов“ преди броени дни. За любовта, за треньорите и талантите в „Гласът на България“, и вярва ли в суеверия – вижте част от интервюто й за списание DIVA.

Мария, тази есен имаме удоволствието да те гледаме като ментор в „Гласът на България”. Чувстваш ли се готова за това лудо състезание и разбиване на конкуренцията?

Напълно! Правя своя дебют като треньор в “Гласът на България” и за мен е голямо щастие да бъда в компанията именно на Миро, DARA и Иван Лечев. Приятели сме и имаме страхотно общуване. И тримата са опитни треньори с победи в "Гласът", аз съм дебютант сред ветерани :) Тази година на кастингите на тъмно има изобилие от таланти и някои от участниците с най-добри гласове избраха мен за треньор, което е голям комплимент! В резултат отборът ми е страхотен - с прекрасни, можещи и ярки изпълнители, всеки от които е с потенциал на победител.

Публиката приема доста буквално това, което правите на екран – закачки, съревнование, „кражби” между менторите. Докъде това е игра, в името на шоуто и има ли и доза „спортна злоба” в закачките ви?

Много се забавляваме по време на снимките! Всеки талант е много ценен, затова се борим със зъби и нокти за него, а от тази година - и с новия СУПЕР БЛОК БУТОН. Треньорите сме доказали се професионалисти, затова вкарваме и допълнителни умения, за да привлечем участниците в отбора си J Най-важното е, че ние всички помагаме много на участниците в отборите си и крайната цел е най-добрият да победи.

Времената и тенденциите в музиката се променят доста бързо - кое е онова качество, което според теб може да направи един изпълнител днес успешен? Виждаш ли го в младежите, които слушате на кастингите?

Освен безкомпромисен талант и много, много труд, за да бъде един съвременен изпълнител успешен, той трябва да се отличава, да е автентичен, да има личност. Артистите “по калъп” останаха в миналото. Сега е много трудно да задържиш вниманието, особено на младите хора, за по-дълго от няколко секунди. Трябва нещо да ги заинтригува и грабне. Ярък и разпознаваем глас може да е това нещо и съм щастлива, че на кастингите тази година го усетих при много млади участници.

Като човек, който се е занимава с продуциране, без съмнение имаш изграден нюх към успеха. Какво ти липсва на българския музикален пазар?

Липсва ми смелост и плурализъм, въпреки че напоследък наблюдавам леко раздвижване. Правят впечатление участниците от предишни сезони на “Гласът на България” - следя кариерите им и с удоволствие наблюдавам как се заявяват и развиват като артисти и как имат смелост да чупят рамките. Хубаво е, че такива формати дават трамплин на много млади и талантливи хора.

Каква е твоята формула за баланс между майка /жена и любима/ творец? Как се бориш с усещането за провал, когато някоя от тези роли не е перфектна?

Тайната е, че ние, работещите майки, всъщност сме супергерои! :) Ако някой е намерил формулата за баланс, моля да я сподели (смее се). За мен е важно да знам, че давам всичко от себе си - и в професионален, и в личен план. Хубавото е, че и в двата “свята” не съм сама.

Винаги си давала вид на перфекционист. Къде е мястото на перфекционизма в живота на една жена, когато стане родител? Промениха ли се стандартите ти за съвършенство с майчинството? И към кои от тях стана по-строга? Кои изобщо изпаднаха?

В един момент просто приемаш, че имаш петно от детска храна на дрехата, която не си имал време да изгладиш добре, в колата понякога има трохи от солети, а по пода има разхвърляни играчки, и че всъщност това не те прави по-малко перфектен родител. Най-доброто огледало за това са децата, ако виждаш щастливи и любопитни към света очички, пълни с идеи за игри и пакости, значи си супер!

Едно птиченце ми каза, че си влюбена... Ще ни разкриеш ли обекта на тези чувства?

Ех, тези приказливи птичета (смее се). Влюбена съм, да. В любовта на живота си. Той е най-прекрасният мъж на света, а аз съм най-голямата късметлийка, че е моят.

Коя е последната „жертва”, която ти се е наложило да направиш, в името на любовта?

В любовта няма “жертви”. Ако има, значи не е любов. Има стремеж да правиш другия щастлив, който е свързан с адаптация и нов вътрешен баланс. Придобиват се нови навици, които са неизбежни, особено когато се появят и децата - например ставане сутрин рано, за да може любимият човек да се наспи. Любов е, когато тези моменти са взаимни, носят наслада и изобилстват всеки ден.

Казват, че за да е щастлив човек, трябва не да има това, което иска, а да иска това, което има. За какво благодариш всеки ден?

За семейството ми, за близките ми хора, за музиката, за това, че имам възможност да правя това, което най-много обичам. И затова, че сме здрави.

В началото на октомври започна турнето ти „Любов”, което ще премине през 14 български града и завършва на 6 декември в София.

Това е един от най-вълнуващите периоди в кариерата ми. До този момент не съм правила такова мащабно турне с концерти в толкова голям брой от по-малките градове в България. Видин, Монтана, Враца, Сандански, Сливен, Ямбол… Нямам търпение да се срещна с публиката! Разбира се, няма да пропусна и по-големите градове, а финалът ще бъде запомнящо се шоу с много гости в Зала 1 на НДК. С музикантите от бандата ми сме подготвили нови аранжименти на моите песни, обещаваме ви страхотно шоу.

Позволяваш ли си суеверия? Какви?

Не, не вярвам в тези неща. В кутията на микрофона ми си нося една калинка (обичам калинки), но вярвам, че успехът се дължи на много труд, посвещение и постоянство.

Цялото интервю четете на страниците на списание DIVA.