Симеон Желязков (С-МО) и Божидар Василев (Trombobby) представят The Year Without A Summer

Симеон “С-МО” Желязков от Сезон 2018 на „Гласът на България“ и Божидар “Trombobby” Василев са стабилно и непрекъснато присъствие на прогресивно разрастващата се независима музикална сцена в България през последните няколко години, като част от Southwick, DAYO, Funky Miracle и лейбълът Sofia Beats.

Въпреки споделената им страст към соул, фънк и хип-хоп музиката, обаче, двамата са работили заедно едва няколко пъти досега. Най-скорошните им общи проекти са парчето “Doner” (от дебютния едноименен албум на DAYO), и “Jio”, която се появи в соло LP дебюта на Trombobby “Run” в началото на 2018 г., а малко над година по-късно двамата са горди да представят първото си съвместно EP - “The Year Without a Summer”.

Крайният резултат от безброй късни сесии през изминалата зима, The Year Without a Summer е първи extended play за двамата артисти, и значително отклонение от предишните им проекти по отношение както на подход, така и на концептуално единство. Фокусиран трайно върху преживяванията на съвременния човек в градската страта, този проницателен мини-албум включва размишления за любовта, шепота, неплатените сметки и вечното търсене на правилната посока - както лична, така и глобална.

Спирайки хронометъра точно на 24:00, колекцията от седем парчета черпи вдъхновение от множество източници, но води началото си от далечната 1815 г. и изригването на вулкана Тамбора, намиращ се на Малките Зондски Острови в Индонезия. Най-голямото събитие по рода си за последните 1,500 години, тази катастрофа разпръсква умопомрачителни количества пепел по цял свят, значително намалява средните температури и предизвиква вулканична зима.

Последователността от бедствия води до миграция с глобален мащаб, спомага за създаването на религиозни движения, и служи като творчески катализатор за редица произведения на изкуството, включително “Франкенщайн” на Мери Шели и “Фрагмент от Роман” на Лорд Байрон. Природата, която дотогава е възприемана по-скоро като благосклонен съюзник на човечеството, сякаш за една нощ ни обръща гръб, ставайки причина за масова паника и религиозен страх, но в същото време и редица артистични и научни прозрения. Този огледален дуализъм е отразен и в някои от останалите музи стоящи зад The Year Without a Summer - романът “Физика на Тъгата” на Георги Господинов, както и спечелилият Грами албум на Габриела Уилсън, издаден под нейния артистичен псевдоним H.E.R.

Като част от процеса на запис Боби се захваща с продукцията, Симо допринася с вокали, а през цялото време двамата си споделят отговорностите по лириките. Замесени са и честите им сътрудници от различни проекти Евден Димитров (бас) и Петър Йотов (китара), както и Георги Панчев, който е автор на цялостния дизайн, включващ аналогова фотография от индонезийския остров Бали  - част от същия архипелаг като Тамбора.

The Year Without a Summer излиза на 8-ми май през всички основни дигитални музикални платформи, а седмица по-късно идва ред и на официалната му премиера, която ще се състои в бар Kick’s на ул. Шишман. Едновременно с това ще бъде издадена и ограничена серия от дискове, а в момента от дуото финализират идеи за предстоящо музикално видео.

Що се отнася до плановете им за бъдещето, и двамата артисти признават, че поне засега ще се върнат към други проекти - C-MO привършва работата по соло дебюта си и предстоящото EP на Funky Miracle, докато Trombobby е зает с дългоочакваните втори албуми на Southwick и DAYO, както и продукцията по първият албум на Desy.